top of page

Sportmotivatie: verdien geld met A.S.R. Vitality door je hartslag en stappen te verhogen

Bijgewerkt op: 8 dec. 2021

Het is februari 2021 en nog steeds coronatijd. In januari bereikte mijn motivatie wel zijn dieptepunt. Het is koud, nat, donker en ik had geen zin meer om iets te doen om fit te blijven. Dit gevoel van 'alles laten lopen' voelde niet per se goed. Kort daarna vertelde een vriendin dat ze meedeed aan het beloningsprogramma van A.S.R. Vitality. Nieuwsgierig ben ik gaan uitzoeken hoe het zit, hoe haalbaar het is en of het echt wat zou opleveren. Spoileralert: ik ben enthousiast! Zo enthousiast dat ik Elena en Susan ook heb weten te overtuigen om ook mee te doen. ;)Wat is het A.S.R. Vitality programma?

Het is een motivatie programma om mensen meer aan het bewegen te krijgen door middel van beloningen. Het is opgezet door de Nederlandse verzekering A.S.R., bekend van de zorgverzekering Ditzo en de Amersfoortse. Dit vind ik overigens echt geniaal, want wie heeft er meer belang bij een gezonde doelgroep dan een zorgverzekering? Win-win eigenlijk, want voor jou zelf natuurlijk ook! Het programma werkt zo dat je wekelijks een weekdoel in punten krijgt. Haal je deze, dan kan je deze punten omzetten in een beloning. Let op: dit is geen cash, maar in de vorm van tegoedbonnen. Gelukkig heel goed besteedbaar bij o.a. Bol.com en Zalando.Wat heb je nodig om mee te doen?

Je hebt een smartphone nodig met de Vitality app en een smartwatch (met hartslagmeter). Heb je geen smartwatch of ben je toe aan een nieuwe? Dan hebben ze heel fijn en slim de drempel verlaagd om er eentje te kopen. Als je de nieuwste Fitbit of Apple smartwatch via hen koopt dan kan je deze tot 100% terugverdienen via je maandelijkse doelen. Susan heeft op deze manier de nieuwste Apple Watch gekocht.


Als je je gaat aanmelden via de site dan moet je vervolgens de A.S.R. Vitality app installeren. Deze koppel je aan je smartwatch en de app die je daarbij gebruikt. Elena en ik hebben bijvoorbeeld allebei Samsung Health. Onze smartwatches synchroniseren we met Samsung Health en die kan je weer synchroniseren met de Vitality app. Op die manier hopen ze de meest betrouwbare data binnen te krijgen, waarmee ze je punten geven.

Je hoeft niet lid te zijn bij een verzekering van hen het eerste jaar. Mocht je langer dan een jaar willen meedoen, dan wel. Maar goed, dat kan je dan altijd nog overwegen. Wij zitten overigens allemaal niet bij hun verzekering, wellicht dat we dat volgend jaar wel doen. Als je genoeg punten haalt, kun je namelijk ook geld terugverdienen op je verzekering.


Als laatste heb je geld nodig, want om mee te doen betaal je maandelijks €3,50. Maar die ga je er natuurlijk allemaal uit sporten met winst!Hoe maak je winst met A.S.R. Vitality?

LET OP: per 2 november 2021 zijn de voorwaarden gewijzigd, dit is aangepast in dit artikel. Reden hiervoor zou zijn dat ze willen dat je dagelijks in beweging komt en daarom hebben ze de puntentelling voor hartslag verlaagd. Echter hebben ze tegelijkertijd ook de waarde van beloningen verlaagd, waardoor je €65 minder kan verdienen. Toch is het nog steeds goed te doen en nog zeker de moeite waard, maar persoonlijk siert het A.S.R. Vitality niet als ze zoiets weer zouden doen ten nadele van de deelnemers (beloning verlagen).

Ik heb allereerst berekend wat er nodig is om de betaalde kosten voor een jaar eruit te halen. Even vanuit gaande dat je niet bij hen verzekerd bent, ben je €42 euro kwijt na een jaar. Bij elk gehaald weekdoel kan je de gespaarde punten omzetten in tegoed. Stel je gaat voor een Bol.com/Wehkamp/Zalando e-card van €15 (kost 4 spaarpunten), dan staat elk behaald weekdoel voor €3,75 tegoed (voorheen €5). Je moet dus minimaal 12 weekdoelen van de 52 weken in het jaar halen om de kosten eruit te sporten.

Korte rekensom voor een jaar: €3,75 x 52 weken = €195 max. te verdienen €3,50 x 12 maanden = €42 kosten voor jaar €195 - €42 = €153 maximale winst (voorheen €218, helaas €65 minder)


Stel, je haalt de helft van de weekdoelen (26 weken) dan heb je €97,5 - €42 = €55 (was €88) winst. Ik vind het de moeite waard en heb eerst als doel om de eerste 9 weken te halen (als je na 2 november '21 bent begonnen dan gaat het om de eerste 12 weken). Daarna ga ik voor de winst!


Mocht je trouwens wel bij hen verzekerd zijn, dan heb je de actie van 3 maanden Vitality gratis. Daarnaast kan je aan het eind van het jaar met je Vitality punten korting krijgen op je aanvullende premie. In dat geval betaal je nog maar €31,50 (9 maanden x €3,50) voor een jaar en heb je in ongeveer 8 weken de kosten eruit bewogen (8 weken x €3,75 beloning=€30).Hoe kan je punten verdienen met sporten?

Hier wordt het interessant wat mij betreft. Om geld te verdienen moet je de weekdoelen halen. Je eerste weekdoel zal easy starten met 300 punten (voor ons was dit althans wel). Dagelijks kan je maximaal 250 punten halen door stappen zetten OF op je hartslag. Helaas dus niet op beide onderdelen.


Dit betekent in de praktijk dat als je 10.000 stappen hebt gezet (100 punten) dat deze overruled worden als je 200 punten haalt met een work-out. Hij telt dus je hoogste score op van die dag voor hartslag of stappen.

Vitality geeft meer punten naarmate je hartslag hoger is of je work-out langer duurt. Daarom is het handig om te weten hoe het zit met jouw hartslag. Je maximale hartslag is 220 minus je leeftijd. Deze vermenigvuldig je met 0,6 om te weten wat je hartslag op 60 % is van je vermogen en dit doe je ook voor 70%, 80% en 90%. Hieronder mijn hartslag berekening:


Max. hartslag= 220 - 33 leeftijd= 187 bpm

60% = 112 bpm (0,6 x 187)

70% = 131 bpm (0,7 x 187)

80% = 150 bpm (0,8 x 187)

90% = 168 bpm (0,9 x 187)


Hieronder zie je de punten indeling. Zelf vind ik het aan te raden om je eigen hartslag erachter te zetten, zoals die van mij nu te zien is tussen haakjes in het paars. Op die manier kan je tijdens of na de work-out feeling krijgen voor welke punten erbij horen.

50 punten

👟 7500 - 9999 stappen

100 punten

❤Training 20-30min + gem. hartslag van 80% (was 70-80%) (150)

❤Training 30-60min + gem. hartslag van 60% (112)

👟 10.000 stappen


150 punten

❤Training 30-60min + gem. hartslag van 70% (was 200p) (131)

❤Training 60-90min + gem. hartslag van 60% (was 200p) (112)


200 punten

❤Training 60-90min + gem. hartslag van 70% (was 300p) (112)

👟 >15.000 stappen

250 punten

❤Training > 90min + gem. hartslag van 60% (was 300p) (112)Ons oordeel: is het haalbaar en bewegen we meer?

Oké, we zijn nog maar twee weken bezig, maar ik kan wel zeggen dat we alle drie weer goed bezig zijn met onze beweging. We hebben tot nu toe allemaal onze weekdoelen gehaald!


Christianne: Als ik eenmaal meer bezig ben met bewegen, eet ik eigenlijk vaak ook wat gezonder (snoep minder). Mijn Milka-fase zei ik gedag en heb deze ingeruild voor een sinaasappel-fase. Buiten de fietsrit naar werk, heb ik weinig beweging als onderzoeker en secretaresse in de GGZ. Daarom ga ik vanaf nu bewust vaker wandelen in mijn pauze, wat al veel goed doet. Ik zit momenteel in een Ommetjes groep met collega's. Deze Ommetjes app is in samenwerking met Erik Scherder gemaakt met de bedoeling wandelen te stimuleren. Je kan tegen elkaar strijden door hoger in de ranglijst te komen, dat werkt voor mij ook motiverend😏. Overigens werkt wandelen ook nog eens stress verlagend en is het positief voor het creatieve brein, dus dat neem ik mooi mee. Mijn oordeel tot nu toe is dat het haalbaar is en het me zeker weer heeft gemotiveerd.


Daarnaast vind ik het interessant om meer op mijn hartslag te letten, omdat ik het nu wat aan de hoge kant vind. Ik ben benieuwd of dit daalt na een langere periode van geregeld sporten en of het eventueel samenhangt met mijn mogelijke inspanningsastma.

Mijn tactiek is me op mijn vrije dagen te richten op een goede hartslag work-out en op werkdagen op stappen. Verder breng ik in kaart hoeveel punten mij bepaalde activiteiten opleveren. Enigszins tegenstrijdig probeer ik niet teveel over het weekdoel heen te gaan. Voor zover ik heb begrepen, baseert Vitality het weekdoel (na de eerste maand) steeds op je beweging van de afgelopen maand. Ik wil het langzaam opbouwen, zodat mijn weekdoelen niet teveel stijgen na een maand. Verder met de lente op komst verwacht ik meer verschillende sportactiviteiten te kunnen testen, zoals skaten, kajakken en zwemmen.


Susan:

Op zich sport ik best regelmatig, maar door corona was het wel minder geworden. Mijn sportschool ging in het najaar van 2020 dicht vanwege de tweede lockdown en daardoor had ik weinig motivatie om regelmatig te sporten. Vaak was dat maar 1 work-out (meestal hardlopen) per week, terwijl ik voor corona vaak 3 keer per week sportte.


Door Vitality ben ik dat weer gaan oppakken. Ik doe nu 2 of 3 work-outs per week en verder wandel ik veel. Het halen van punten motiveert enorm om vaker te sporten, zeker omdat ik ook de Apple Watch heb gekocht via dit programma. Daarvoor moet ik best veel punten halen om de volledige cashback te krijgen, namelijk 2.500 punten per maand. Daarvoor moet je ongeveer 650 punten per week halen, anders red je het niet.

Hoe de apple watch cashback eruit ziet in de app. Hoe je je voortgang kan zien.

Mijn tactiek is om minimaal 2 keer per week een work-out van 30 minuten te doen waarbij mijn hartslag richting de 80% gaat. Dat is vaak een rondje hardlopen, maar als het slecht weer is, doe ik liever een HIIT-training via YouTube. Daar haal ik 200 punten mee per keer.


De andere dagen probeer ik 7.500 stappen (50 punten) of 10.000 stappen (100 punten) te halen. Meestal ga ik tijdens de lunch een half uurtje wandelen en na het werk nog een keer. Dat is sowieso lekker om te doen, maar nu ga ik nog makkelijker naar buiten!

Elena: Ik heb geen specifieke sport die ik beoefen, vaak begin ik ergens een tijdje aan en haak ik dan weer af, omdat ik het lastig vind om het te combineren met mijn werk en huishouden. Begin 2020 was ik fanatiek begonnen met Bootcamp, maar zoals zoveel was ook dit niet meer mogelijk door de coronamaatregelen... daar ging dus mijn goede voornemen...


Omdat ik nog een 5-kilo-afval-challenge met mijn schoonzusje had lopen heb ik toch geprobeerd het een en ander thuis te doen, want veel van de Bootcamp oefeningen kunnen ook gemakkelijk thuis gedaan worden. Leuk muziekje erbij (Spotify lijst Motivation Mix), sportkleding aan, yogamatje uitrollen en gaan met die banaan!

Een leidraad hierbij is toch wel fijn; dus heb ik de gratis app 'Buikspieroefeningen in 30 dagen - Strakke buik' gedownload om mij een beetje te helpen. Prima om mee te beginnen en makkelijk thuis te doen. Maar, zoals bij zovelen, zijn ook deze thuisoefeningen weer wat ingekakt. Met deze A.S.R. challenge hoop ik weer wat actiever te worden en het is zo leuk dat je naast voldoening er nu ook daadwerkelijk wat mee kan verdienen,.. door gewoon te bewegen!!


Mijn tactiek is.... tja, die heb ik eigenlijk niet! Ik ben doorgaans al erg actief vanwege mijn werk (dierenarts) en vanwege een hele hoop dieren die we thuis hebben die dagelijks verzorgd moeten worden. Ik verwacht simpelweg hiermee een heel eind te komen, dagelijks haal ik sowieso wel 10.000 stappen. Wat voor mij een uitdaging wordt, is als het weekdoel opgehoogd wordt. Dan zal ik echt consequent meer erbij moeten gaan doen. Dit wil ik bereiken door zeker 2 x per week een dubbele sessie buikspieroefeningen te doen (zonder de 30 sec pauze tussendoor die ze steeds omroepen), met tussendoor wat extra touwtjespringen om mijn hartslag wat hoger te krijgen. En wie weet, na de lockdown, weer te gaan Bootcamp'en. Onze inspiratie aan activiteiten om de weekdoelen te halen:

100 punten

❤ C: 50 min Barreworkout

❤ C: 35 min Ringfitten op de Nintendo Switch

❤ E: 30 min buikspieroefeningen 👟 C: 30 min lunchwandelen (3300), fietsend naar werk (rekent hij via mobiel 4500 stappen voor), laatste stappen in huis door bijv. joggend de was op te bergen (2200). Doe ik dat laatste niet dan heb ik nog steeds >7500 stappen en 50 punten gekregen. 👟 S: in het weekend een lange wandeling door het bos of park maken (ongeveer 1,5 uur) voor 10.000 stappen 👟 E: met het verzorgen van de dieren haal ik dagelijks 10.000 stappen. Red ik dit niet, dan ga ik een extra rondje wandelen met de honden.


200 punten

❤ C: dansen op 10 muzieknummers (30 min op 70%)

❤ S: 30 min hardlopen (ongeveer 4,5 kilometer)

❤ S: 30 min HIIT-training via YouTube ❤ E: 30 min buikspieroefeningen, dubbele sessie met extra touwtjespringen tussendoor en minder lange rustpauzes

👟 E: op mijn vrije dagen met de honden naar het bos voor een lange wandeling (5 km) bovenop mijn dagelijkse 10.000 stappen

300 punten

❤ C: >90 min actief Ringfitten op de Nintendo Switch


Voor meer vragen en info kun je altijd de site checken. We zullen dit artikel na 2022 updaten om te zien hoe het ons dan vergaat. Stappen we over van verzekering vanwege het Vitality programma om door te kunnen gaan? Zijn we dan nog steeds zo actief en vinden we het nog haalbaar? We hopen van wel!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page