Geef een Mexicaans themafeest
Bijgewerkt op: 29 feb. 2020
De felle kleuren, sombrero's, piñata's en tequila vormen een perfecte basis voor een gezellig feest. Ik ben jarig in de winter en heb dan altijd wel behoefte aan wat exotische gezelligheid. Zeker als het koud is en veel regent! Daarom koos ik ervoor om dit jaar een Mexicaanse tintje te geven aan mijn verjaardag. Kan het thema iedereen aanraden, wie weet kan ik je met mijn feestje inspireren voor je eigen Mexicaanse party.
Handgemaakte uitnodigingen in thema

De laatste paar jaren vind ik het leuk om een thema aan mijn verjaardagsfeest te geven. Vaak maak ik hier een privé Facebook evenement van in sfeer van het thema met info over hoe laat en wanneer. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om hieraan voorafgaand eerst een uitnodigingskaart te sturen. Op die manier kon ik op een persoonlijke manier mensen uitnodigen en het thema bekend maken. Plus ook vooral leuk als voorpret!
Mexicaans icoon Frida Kahlo Nu denk ik gelijk bij Mexico aan de kunstenares Frida Kahlo. Frida was een sterke vrijgevochten vrouw. Ze omarmde haar mannelijke kant zoals haar monobrauw, haar snor en verdere lichaamsbeharing. Tegelijkertijd was ze ook heel vrouwelijk met haar kleurrijke jurken en sierlijke kapsels met bloemen. Mocht je meer willen lezen over haar, klik dan hier. Zij moest dus op het kaartje komen! Een versimpelde versie dan, want ik wilde het niet te ingewikkeld maken voor mezelf gezien de hoeveelheid uitnodigingen. Resultaat kon wel beter, maar m'n idee kwam hopelijk over. Materialen zoals gekleurd papier en lijm kocht ik bij de Action en de zwarte haren en monobrauw deed ik met een stift. Om mensen alvast in de mood te brengen, voegde ik er vrolijk gekleurde oorbellen bij voor iedereen. Deze kocht ik op Aliexpress ruim van tevoren en voegde ik als oorbellen aan de voorkant van het kaartje toe. In de tekst verwerkte ik tot slot nog wat Spaanse uitspraken (hasta la vista = tot snel, viva la vida= vier het leven, ¡hola! ¿cómo estás? = hoi, hoe gaat het?).
Indruk van een Mexicaanse feestdag
Hoe vieren de Mexicanen zelf een feest? Día de los Muertos, oftewel de Dag van de Doden, is het eerste feest waaraan ik denk bij Mexico. Tijdens dit kleurrijk gebeuren worden de doden geëerd. Deze traditie wordt jaarlijks gevierd op 1 en 2 november. Men geloofd dat op 1 november de zielen van de kinderen terugkomen op de aarde en op 2 november die van de volwassenen. Tijdens deze traditie worden de graven versiert en wordt er eten en drinken geofferd. Uiteindelijk eet men het voedsel zelf op met het idee dat de doden zich hebben gelaafd en het geen voedselwaarde meer voor hen heeft. Om je een indruk te geven van de sfeer en ter inspiratie zie je hierboven een schitterende video door National Geographic! Als je van animatiefilms houdt dan is de film Coco ook zeker een aanrader op Netflix.
Inspiratie voor een Mexicaanse outfit

Op Pinterest heb ik de bovenstaande inspiratie kunnen vinden voor een Mexicaanse look. Zoals je ziet mag je lekker extreem met vrolijke kleuren. Verder zag ik ook kleurrijke borduursels op kleding terugkomen samen met versiersels in het haar. In je kapsel kan je gerust gekleurde linten, grote bloemen en kettingen verwerken. Verder kun je losgaan met statement kettingen en oorbellen of simpel gekleurde kralenkettingen. Je mag lekker felle kleuren gebruiken zoals rood, oranje, groen, geel, roze, blauw en aqua. Je kunt ook voor de grap een monobrauw op een stokje maken om een foto in Frida look vast te leggen!

Uiteindelijk heb ik lang niet zo uitgepakt als je zou kunnen. Ik heb wel deze jurk speciaal voor dit moment gekocht (en voor vakanties). Je ziet het niet zo goed hiernaast maar hij is zwart met heel wat kleurrijke borduursels. Ik wilde ook bloemen in het haar, maar uiteindelijk heb ik op de dag zelf daar weinig aandacht aan besteed. Ik had ook een bloemenhaarband gekocht bij aliexpress, maar helaas nooit ontvangen. Verder had ik twee maracas of houten sambaballen aangeschaft die later ook ter decoratie op de eettafel lagen.
Fruitige taarten voor het theemoment

Vanaf half 4 zijn mensen bij mij welkom voor thee en taart. Ik heb altijd graag genoeg en heb daarom 3 taarten gebakken (voor max. 12 mensen). Of ze heel Mexicaans zijn weet ik niet, maar twee waren in elk geval exotisch. Ik had gekozen voor een witte chocolade cheesecake met passievrucht, een aardbeien kwarktaart en een limoentaart. De meeste kozen voor een proeverij zodat ze niet hoefde te kiezen. Alle drie vielen goed in de smaak!
De witte chocolade cheesecake met passievrucht heb ik uit het boek 'Cheesecake' van Sabine Koning. Erg lekker! Het fijne aan deze taart is dat je hem 1 a 2 dagen van tevoren kan maken. Je bewaart hem dan zonder toppings zolang in de koelkast. Op de dag zelf doe je de passievruchten erop samen met de witte chocolade krullen. Deze taart was ook het meeste werk van de drie, dus fijn om van tevoren al te kunnen doen!

De aardbeienkwarktaart heb ik met een Dr. Oetker pakje gemaakt. Ik vind hem altijd lekker met die koekjesbodem en wat verse aardbeien. Easy peasy dus! Als je wat aardbeien ontkroont en halveert dan kan je een kring langs de rand maken. Giet vervolgens rustig het beslag erover. Ik maakte deze taart de avond van tevoren en op de dag zelf decoreerde ik het met wat munt, een eetbare bloem en verse aardbeitjes (als je de kroon als driehoek eruit haalt dan zijn het net hartjes).
De meest Mexicaanse vibe heeft deze limoentaart met in de hoofdrol heerlijke limoenen! Deze heb ik ook de avond van tevoren gemaakt. Dit eenvoudige recept maak ik vaker en kan eigenlijk niet fout gaan zolang je een kleinere taartvorm gebruikt dan in het recept. Het is erg machtig (net als de cheesecake) en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. Toen de taart gekoeld was, heb ik hem versiert met gehalveerde limoenschijfjes (i.p.v. slagroom) en afgedekt in de koelkast bewaard. Ik had hem dit keer in een vierkante bakvorm gemaakt (met bakpapier erin om hem eruit te tillen). Zo kon ik mooie vierkantjes serveren met 2 gehalveerde limoenschijfjes erop.
Mexicaanse cocktailparty met nacho's

Een paar maanden van tevoren kies ik het thema en ga dan op zoek naar inspiratie. Ik maak hier een aparte sectie op mijn Pinterestbord voor zodat ik alles wat ik tegenkom makkelijk kan verzamelen. Hierboven een greep van inspiratie wat ik had gevonden op Pinterest. Voor het volledige bord kun je hier kijken. Mijn voordeel is dat ik twee woonkamers heb zodat ik het taart en diner moment kon opsplitsen in de verschillende ruimtes. Deze heb ik van tevoren ingericht met decoraties en een gedekte tafel.

Decoratie en activiteiten
Ik heb in de aanloop naar het feestje toe al verschillende decoraties verzameld. Aangezien ik een gedeelte graag via Aliexpress koop, moet ik ook 1,5 maand van tevoren zaken bestellen. Zo heb ik boven de eettafel een stuk of 20 papieren waaiers in verschillende kleuren hangen. De ruimte wordt geheim gehouden door een roze foliegordijn in de deuropening (heb deze ook gezien bij de HEMA). Bij de HEMA had ik een setje van 3 cactussen gekocht ter decoratie voor op tafel. Ook kocht ik daar de grote cactus piñata. Verder heb ik wat rond gespeurd naar gekleurde servetten, gekleurde plastic champagneglazen (voor het water) en Mexicaanse wegwerpbordjes (zowel voor de taart als het avondeten). Op marktplaats kocht ik 3 sombrero's, voornamelijk voor het serveren van de chips. Het tafelkleed komt van Mixmamas.nl en op de markt heb ik nog een bosje felgekleurde bloemen gekocht.

Wat betreft activiteiten was het vooral kletsen, hoewel we meestal op mijn verjaardag een spelletje als 30 Seconds of Jungle speed spelen. Ik had bedacht dat we konden loten onder geïnteresseerden om de eer om los te gaan op de piñata. Unaniem werd echter besloten dat dit door de jarige gedaan mocht worden en zo geschiede. Na het eten had ik nog een 'party surprise'. Hier zat voor iedereen een heerlijke cheezy spreukje in en een gekleurd kroontje. Dat maakte de avond nog feestelijker!
Mexicaanse eten
Wie houd er nou niet van nacho's? Niet moeilijk om te maken en lekker om te delen. Ik had twee grote schalen met nacho's gemaakt. Persoonlijk vind ik de nacho's het lekkerst bij de Mofongo's in Groningen. Ik heb getracht deze 'Macho Nacho' na te maken. Hieronder het recept voor ongeveer 10 personen.

Recept Macho Nacho Benodigdheden
- 2 grote ovenschalen
- 1 courgette
- 4 potten tacosaus van Santa Maria (mild/pittig)
- 4 zakken tortillachips (kaas en/of chili smaak)
- 4 jalapeño pepers
- 4 tomaten
- 2 blikken kidneybonen
- 2 of 3 zakken geraspte kaas
- 2 bekers (125gr) crème fraîche
- bieslook (plant/voorgesneden)
Bereiding Snijd de courgette en tomaat (zonder pit) in kleine blokjes en doe dit in een kom. Spoel de kidneybonen af en voeg toe samen met een deel van de jalapeño's. Pak de schalen en doe daar een laag chips in gevolgd door een laag met de groente mix. Doe hier wat saus over en kaas en herhaal nog 2 keer. Aan het einde een flinke laag kaas en wat jalapeño pepers. Zet in de oven voor ongeveer 30 min op 180 graden. Voor de saus die je verdeelt over 2 kommen doe je een beker crème fraîche. Voeg hier ongeveer 5 eetlepels water aan toe en gesneden bieslook. Mix dit tot een smeuïg geheel en versier evt. met bieslook of een blaadje koriander. Op tafel kan men naar wens saus toevoegen.
De hele avond was overigens vegetarisch, omdat een aantal gerechten niet door gingen (iedereen zat redelijk vol na de nacho's!). Naast de nacho's had ik het volgende op tafel staan:
Heel makkelijk en leuk recept om te maken. Helemaal leuk als je gebruik maakt van gekleurde wraps zoals die met rode bieten of wortel.

Pittige ananassalade en fruitsalade
Twee uitgeholde ananashelften vol fruit leek me gaaf! In het originele recept is het meer een salsa met paprika en ui. Ik heb het vooral bij fruit gelaten. Ik had 2 ananashelften gevuld met de ananas inhoud plus wat granaatappelpitjes, beetje munt en klein beetje fijngesneden rode pepers. Twee andere schalen vulde ik met kant en klaar fruit van de supermarkt. Optionele andere gerechten Mexicaanse maaltijd burrito Dit recept maak ik vaak en was ook de aanleiding voor een Mexicaans thema. De bedoeling was om deze ook te maken na de nacho ronde, maar dit bleek toch wat teveel. Het gerecht kost vooral veel snijwerk, maar je kan heel wat in de ochtend al voorbereiden. Je kunt alles al snijden voor de salsa en in een bakje in de koelkast bewaren. Zelfde geldt voor de guacamole (waar ik de crème fraîche al doorheen meng) en de rijst. Op het moment suprême warm je de gekruide bonenmix op met tomatenpuree. Ik maak deze trouwens altijd met kip i.p.v. gehakt of laat het vlees helemaal achterwege. Dan is het een kwestie van wraps vullen, veel kaas erover en in de oven opwarmen. Tip: doe bakpapier onder de burrito's zodat je het er makkelijk uit kunt halen. Je kan het wat opleuken met wat verse koriander, peterselie of pepers. Serveer er een half limoentje bij zodat deze naar wens kan worden uitgeknepen (ik ben er dol op!). Verder is het lekker om hierbij twee schalen met ijsbergsla en komkommer te presenteren voor een frisje bij dit vullende gerecht.
Maiskolven Deze ben ik compleet vergeten!
Quesadilla krans met dip Dit recept leek me heel leuk, maar wel bewerkelijk om op het moment zelf te maken. Uiteindelijk heb ik deze achterwege gelaten. Wil hem nog wel een keertje proberen, want het ziet er wel heel leuk uit!
Na de nacho ronde kwamen alle snacks op tafel. In twee sombrero's vulde ik verschillende soorten chips. Verder had ik m&m's en witte chocolade met amandel op tafel, meer veggiewraps, kaasblokjes, paprika en komkommer.
Mexicaanse cocktails
Al het eten werd vergezeld door feestelijke cocktails en daar moest natuurlijk een Margarita tussen zitten als echt Mexicaans drankje. Ik dacht ook aan tequila met zout en limoen/citroen, maar dit leek me voor deze gelegenheid wat te heftig.

Allereerst zorgde ik voor fancy ijsblokjes. Hiervoor heb ik wat rozemarijn en granaatappelpitjes per ijsblokje ingevroren. Je kunt natuurlijk ook andere decoratie kiezen zoals munt of fruit en eetbare bloemen. De cocktailglazen had ik grotendeels al in huis. Bij de Xenos heb ik nog mooie Margarita glazen erbij gekocht. De randen heb ik gedecoreerd met wat suiker met behulp van limoensap. Nu had ik nog wat pandan kleurstof in huis waarmee ik de suiker groen heb gemaakt. Verder zocht ik een karaf voor de cocktails die praktisch en mooi was. Ik kwam uit bij de VARDAGEN karaf van de IKEA waar ik gelijk 5 stuks van heb gehaald (2,99 per stuk). Deze karaf is afsluitbaar en past in de koelkastdeur. Je kunt de cocktails dus al vooraf maken als je de koelkastruimte hebt (die had ik niet). Van tevoren had ik met washitape, plakband en een stift de namen van de cocktails op de karaffen geschreven (plakband erover voor bescherming). Hieronder volgen de recepten die ik heb gebruikt.

Watermelon Margarita 2 Delen Sierra Tequila, 2 deel De Kuyper Watermelon, 1 deel limoensap en suikersiroop
Passionfruit Margarita 2 Delen Sierra Tequila, 2 deel De Kuyper Passionfruit, 1 deel limoensap en suikersiroop
Coconut Pineapple 1 Deel De Kuyper Coconut, 2 delen ananassap
Peachtree WooWoo 1 Deel Peachtree, 2 delen cranberrysap
Passion Mocktail Monin Passievrucht siroop aangemaakt met water
Het zijn hele eenvoudige cocktails om te maken en super lekker! Je hebt ananassap (uit pak), cranberrysap, suikersiroop en limoenen nodig. De rest is allemaal drank. Ik heb het online besteld (daar ook de suikersiroop gehaald maar dit is ook zelf te maken). De limoenen uitpersen is het meeste werk. Je kan ook alle limoenen in een keukenmachine malen en zeven in plaats van persen. Zelf ben ik er nog niet uit welke methode het beste werkt voor het meeste sap. De limoenen kan je het best op de markt halen (ik was 3 euro kwijt voor 20 limoenen). Op tafel had ik verder 2 grote waterkannen met munt, sinaasappel en ijsblokjes.
Alles bij elkaar was het een erg geslaagd feestje!