top of page

Leuke evenementen in Groningen

Bijgewerkt op: 6 feb. 2021

Groningen is een studentenstad bij uitstek en er is altijd wel wat te doen. De stad ligt niet centraal maar is zeker een bezoekje waard! Daarom een selectie van de evenementen die ik zelf leuk vind en ken. Op volgorde van lente naar winter vertel ik wat over de leuke events die elk jaar hier terugkomen.


Borrel op het Bierfestival Groningen - april

Rond april is er een bierfestival in het hartje van het centrum in de Martinikerk. Dit jaar komt de 10e editie eraan en kaartjes kosten zo´n 17 euro voor een dagdeel (donderdagavond, vrijdagavond, zaterdagmiddag of zaterdagavond). Je kunt er heel wat biertjes proeven en je van tevoren inschrijven voor masterclasses of het bierdiner. Ik ben er al een paar keer heen geweest en vind het een gezellig festival met ook lekkere hapjes (vind ik belangrijk!).Vier de zomer tijdens de Midsommar markt - juni

Om je in Zweedse sferen te wanen kun je het beste dit evenement bezoeken! Met bloemenkransen, Zweedse liedjes over kikkers, kraampjes, een meiboom en heerlijke Zweedse kakor vermaak je je wel. Midsommar is na kerst de belangrijkste feestdag in Zweden. Men viert dan de zomer samen met vrienden en familie. De midzomeravond valt op de vrijdag voor of na 21 juni. De dag dat de zon het langst aan de hemel staat. De organisatoren van dit evenement zorgen in de winter ook altijd voor een succesvolle Zweedse kerstmarkt.

Tip: schrijf je van tevoren ook in voor een lezing. Zo waren wij naar de lezing over geluk en floreren, erg leuk! De termen Lagom en Hygge komen aan bod en wat we daarvan kunnen leren. Lagom zou een streven zijn naar precies genoeg, blij zijn met wie je bent en niet verlangen naar meer. Ik weet me de tip nog te herinneren dat het starten van nieuwe tradities goed zijn voor meer hygge, lagom en floreren in je leven. Zoals bijvoorbeeld cake of the month op het werk of de langste dag van het jaar te vieren door elk jaar naar deze markt te gaan. ;)

Ik was er destijds met collega's en als traditie maakte we op kantoor wekelijks samen met behandelaren een leuke spreuk en tekening op het whitebord. Dat was voor ons ook een leuke traditie. Overigens zie je hier kiekjes op de locatie landgoed Fraeylemaborg, wat je van binnen kan bewonderen tijdens dit evenement. Voor details wanneer, hoe laat en de kosten klik je hier.Wip langs bij de Culinaire Verleiding - juli

Als je in de buurt bent dan kan je ook begin juli wat lekkers scoren bij dit foodtruck festival. Het is in het mooie Noorderplantsoen (20 min lopen vanaf CS) rond de vijver. Bij elkaar is het niet zo groot, maar zeker genieten met een mooi zonnetje erbij. En anders kan ik je de club sandwich van Zondag (dit restaurant zit aan het water) ook zeker aanbevelen! Gezien ik aan het Noorderplantsoen woon is de verleiding voor mij altijd wel groot om even wat lekkers te halen. Voor de exacte data kun je hier terecht.Verdwaal in een maïsdoolhof - juli tot september

Medio juli tot eind september is Meerstad een bezoekje waard. Vanaf Groningen kun je dat gemakkelijk met de (OV-)fiets bereiken. Je kunt dan gratis dwalen in een groot maïsdoolhof. Tip: ga niet als het heeft geregend, wij zaten nog behoorlijk in de blubber toen we door het doolhof liepen. Maar zoals met alles.. met een zonnetje is het natuurlijk mooier! Leuk om te doen voor deel van de middag.


Mocht je met mooi weer komen dan is het ook mogelijk om een sup of kajak activiteit erachteraan te plannen (daar kom ik nu achter). Bij de ingang aan de strandzijde staat namelijk een strandtentje waar je ze voor 5 euro per uur kan huren. Verder kan je er ook zwemmen, kiten en windsurfen op het kleine meertje.
Dans en eet op Noorderzon - augustus

Haal een lekker steekijsje op Noorderzon! Dit gratis culturele festival komt elke zomer terug van midden augustus tot eind augustus voor 10 dagen lang.


Ik woon zelf aan het Noorderplantsoen waar deze happening plaatsvindt. Ik vind het een van de leukste festivals in het Noorden. Je hebt veel goede foodtrucks en er is van alles aan de gang qua voorstellingen en muziekoptredens. Je kunt hiervoor kaartjes kopen (van tevoren te boeken op de site) en een deel is gratis. Zo is er altijd een avondprogramma vol muziek en voor een paar euro kan je kleine voorstellingen zien.


Ik haal ook vaak wat lekkers af voor thuis en haal elk jaar in elk geval een lekker steekijsje met spikkeltjes! Vorig jaar was er bijvoorbeeld een foodtruck van het restaurant Achterwerk (de chef deed mee aan Masterchef en zij weet haar weg met groenten!). Zij verkochten hier 'vieze patat' wat neerkomt op een bord vol patat met lekkere zooi erover. Je had hier ook een vegetarisch döner wrap die keilekker was!

Als je een flesje meeneemt dan kun je altijd gratis watertappen op het terrein op verschillende plekken. Of eigen drank mee, zo had ik een fles wijn en wat plastic wijnglazen in mijn tas voor bij het eten.Whiskey- Wild- of Wijnfestival - oktober/november/maart

Als je graag naar drankevenementen gaat dan heb je het Wijnfestival Groningen (in oktober) en het Whiskyfestival (in maart) wat in de Aa-kerk plaatsvindt. Sinds kort heb je daarnaast ook het Wildfestival Groningen (in november) dat ciders, bieren, wijn en eten tezamen brengt.

Ik was met een vriendin bij de tweede editie van het wijnfestival in 2017. Wat betreft de hapjes heb ik het idee dat ze nog wel wat kunnen leren van het Bierfestival. Al zou het tegenwoordig weer anders kunnen zijn. Wat ons toen het meest is bijgebleven was de ontdekking van de Chocovino, een mix van rode wijn met chocola die erg goed smaakte! Ik heb hier later nog een doos van besteld.Winterse gezelligheid bij WinterWelVaart - december

In 2019 vond de dertiende editie van WinterWelVaart alweer plaats. Dit gratis en veel gefotografeerde evenement geeft wat warmte en gezelligheid in de koude wintermaanden. De kades aan de Hoge en Lage der A in de stad zijn omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt met verlichte schepen, muziek, voorstellingen en veel kraampjes van handgemaakte producten tot lekker eten. Het begint altijd op een vrijdag 17:00 en eindigt zondag rond 18:00.

Ik ga er graag heen om warm te eten (bijv. een hotdog met zuurkool en verse erwtensoep) en struin dan langs de kraampjes. Er was een jaar dat iemand ook voor een paar euro een boottochtje over het water aanbod met Yann Tiersen muziek, dat was echt mooi! Er is verder ook veel lekkers te vinden als een warme appelbol, poffertjes en warme chocolademelk met slagroom. De locatie is makkelijk bereikbaar lopend en met de fiets. Voor de exacte data kun je hier klikken naar de site.


Dans in kerstoutfit mee bij het Grote Kerstbal - december

In 2018 is Dot Groningen begonnen met het organiseren van dit leuke evenement. Het is gratis en begint al in de middag op een vrijdag. Overigens kun je dit prima combineren met WinterWelVaart gezien deze tot nu toe altijd samenvallen in hetzelfde weekend voor kerst. Je kan niet reserveren, dus het is aan te raden om niet te laat op de avond te willen komen. Hoe fouter je outfit, des te leuker en er zijn zelfs prijzen mee te winnen. Ik vind het super leuk om te zien hoe iedereen eruitziet en vind het dapper dat mensen voor een foute kersttrui gaan, want het wordt daar echt wel warm! Het feestje is 18+ en trekt een divers publiek van jong tot oud. Het leuke is dat de Dot (bolvormig gebouw) tijdens de winterperiode wordt omgetoverd tot de grootste kerstbal van Europa! Het is al een plaatje op zich. De Dot Groningen ligt in het Ebbingekwartier en is prima lopend te bereiken of met de fiets. In april 2014 werd het gebouw geopend als Infoversum, wat helaas flopte. In 2016 werd het overgenomen en is de Dot uitgegroeid tot een waar begrip in Groningen. Er werd een stadsstrand bij gebouwd die zomers bommetje vol ligt. Je kunt er tegenwoordig terecht voor van alles. Het loopt goed als een relaxte eettent met veel verschillende gerechten op de kaart. Ze organiseren geregeld evenementen (o.a. het Cocktail & Craftbeer Festival) en elke zondag hebben ze live muziek. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen wordt elke dinsdagavond live planetarium shows gegeven. Verder kun je er ook terecht voor 2D en 3D films. Kortom een aanwinst voor Groningen en een perfecte plek voor een kerstfeestje!Leer van alles over wijn tijdens de Wijn & Spijs Workshop

Je kunt ook je bezoek aan Groningen een keer combineren met een leuke wijn & spijs workshop. Wijnspeciaalzaak De Roemer verzorgt de workshop op mooie locaties. Tijdens deze avond ga je genieten van 8 wijnen met luxe delicatessen. Voor een vrijgezellenfeest een paar jaar terug heb ik een workshop gevolgd en vond dat dit leuk werd gedaan. Tegenwoordig wordt de workshop gegeven op de mooie locatie van Bakkerij Blanche. Kosten zijn 35 euro en voor de aankomende events kun je de site van De Roemer raadplegen.Ga culinair wandelen met de Wijnspijs wandeling Groningen

Wandelen, eten en wijnen? Wat ons betreft een perfecte combo om culinair te genieten! We zijn al drie keer heen geweest en dan steeds naar een andere stad. Je krijgt namelijk rond de 6 gangen in verschillende restaurants. Deze restaurants staan op je strippenkaart en ga je al wandelend bij langs voor een stempel en een heerlijk gerechtje met bijpassende wijn. Het is altijd op een zondag en vindt plaats tussen 12:00-17:00 uur. Zo zijn we in Groningen, Zwolle en Amersfoort geweest (en ik met mijn vriend en ander stel nog eens in Leeuwarden).

Je kunt hier de agenda checken voor de aankomende wijnspijswandelingen, ook super leuk als cadeau! Het is een sportieve manier om verschillende restaurants te leren kennen. Tip: je kunt ze ook allemaal raten en kijken welk restaurant aan het einde het hoogste gemiddelde krijgt. Wij willen nog graag een keer naar de editie in Oisterwijk bos, juist omdat je hier gaat wandelen door een bos. Overigens bieden ze ook een bierspijswandeling aan, ook leuk om te checken!


Ben jij naar een evenement in Groningen geweest?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page