top of page

Kattencafé hotspots in Nederland

Bijgewerkt op: 20 jul. 2020

Veel grote steden hebben er al één: een kattencafé. Omringd door spinnende katten kunnen klanten daar genieten van een kopje koffie. Deze vorm van kattentherapie groeit hard in de wereld. In april 2015 opende ook in Amsterdam het eerste succesvolle kattencafé van Nederland haar deuren. Benieuwd? Hier deel ik mijn ervaringen met dit fenomeen en waar je ze in Nederland kunt vinden

Waar komt het kattencafé concept vandaan?

Het concept van een kattencafé is ontstaan in Taiwan en groot geworden in Japan. Zoals de naam al zegt, staat het café in het teken van kattengezelschap. De kattencafés trekken vaak mensen aan die zelf geen katten kunnen hebben. Bijvoorbeeld vanwege een wooncontract dat het niet toelaat, een partner met kattenallergie, een ongunstige woonligging, weinig thuis zijn of het hebben van een tijdelijke woning.


Een kattencafé biedt in het drukke leven van de stad ontspanning doordat bezoekers met deze harige viervoeters kunnen spelen en knuffelen. De katten, vaak afkomstig uit het asiel, krijgen op deze manier veel zorg en aandacht. In sommige kattencafés wordt de mogelijkheid geboden om de katten te adopteren.


Het eerste kattencafé van Nederland

Lenny Popelier is de naam achter Kopjes. Als kattenliefhebber pur sang heeft ze er zelf twee rondlopen thuis. Toen ze in 2013 in Tokio een kattencafé bezocht, werd ze verliefd op dit fenomeen. Ze wordt zelf heel gelukkig van katten en het lijkt haar fantastisch een hele dag aan ze te besteden. Sindsdien was ze vastberaden om zelf een kattencafé te openen.


Volgens Popelier zijn er steeds meer mensen die geen tijd voor een kat hebben of de verantwoordelijkheid niet aandurven. Een middag knuffelen met katten in een café ziet ze als een goed alternatief. Tevens kan Popelier op deze manier katten uit het asiel een warm thuis aanbieden.


Geïnspireerd door het kattencafé in Londen dat door middel van crowdfunding kon opstarten, deed Populier in 2013 hetzelfde via een online crowdfunding platform voor lokale initiatieven. In een video riep ze kattenliefhebbers op om haar te helpen. Het doel was €30.000 in te zamelen. Binnen acht weken was het bedrag ingezameld en kon Popelier bezig met het verwezenlijken van haar droom. In april 2015 opende zo het eerste kattencafé van Nederland de deuren. Wij hebben kattencafé Kopjes dat jaar bezocht en waren wel onder de indruk. Je hebt hier leuke plekjes om te zitten en de katten hebben veel klimmogelijkheden. Zelf ben ik verliefd op het leuke servies (zie eerste foto) waarmee ze hun gerechtjes serveren. Ook vind ik het logo en de naam erg leuk bedacht. Een aanrader!Kattencafé hotspots in Nederland

Op deze manier volgde later nog meer kattencafés. In Groningen heb ik zo ook twee kattencafés gesteund. Inmiddels zijn er al veel meer kattencafés in Nederland te vinden.


Zelf was ik laatst met Susan bij het kattencafé 'Skatjes' in Zwolle (zie foto) die toen pas geopend was. Het leuke aan kattencafés vind ik uiteraard de katten, maar ook de creatieve draai die elk café weer aan het concept geeft.


Je wordt vaak leuk verrast met interieurideeën en op de kat geïnspireerde creaties en spullen. Hieronder volgen op alfabetische volgorde wat steden voor een bezoekje aan een kattencafé. Ik deel de link naar de site, zodat je de meest actuele informatie bij de hand hebt.


Alkmaar Digibeet en Kattencafé

Almere Kattencafé The Coffee cat

Amersfoort Kattencafé Kat & Koffie Amsterdam Kattencafé Kopjes

Den Bosch Kattenparadijs Mispoes

Gouda Kattencafé Brokken & zo

Groningen Kattencafé Op z’n kop

Haarlem Jippies kattencafé

Hengelo Kattencafé Katdeau

Hilversum Kattencafé Theesalon 't Gooi

Leeuwarden Kattencafé PoesPas

Nijmegen Kattencafé Balthazar

Rotterdam Pebbles Kitty Cat Café

Sittard Kattencafé Bie Moes Zwolle Kattencafé Skatjes

Sommige kattencafés hebben ook een leuk winkeltje en/of een webshop. Een aanrader vind ik toch wel de webshop Wild Whiskers van Kopjes. Daar kun je hele toffe items vinden van o.a. Ponypeople en Niasky.


Ook zijn er soms leuke activiteiten georganiseerd zoals een filmavondje of yoga met katten (check het kattencafé in Groningen). In Hilversum heb je zelfs de mogelijkheid om te slapen met 6 katten om je heen in een Bed & Breakfast. Mocht je nou een allergie voor katten hebben dan kan je alsnog je hart ophalen in Hengelo. In kattencafé Katdeau hebben ze alleen maar sphynxkatten, katten zonder haar dus!Kattencafé bezoeken: basic tips

Als je zelf een keer naar één van deze steden gaat, is het misschien leuk om zo'n café te bezoeken. Elk kattencafé is weer anders ingericht en heeft een andere kaart, maar één ding hebben ze gemeen: de kat is koning. Daarom zijn er ook huisregels om de voedselveiligheid en het welzijn van de kat te garanderen.


Je treedt vaak binnen in een tussenhal waar je eerst instructies krijgt en je handen desinfecteert. Regels die je kan tegenkomen zijn bijvoorbeeld het niet voeren van de katten en ze niet te storen in hun slaap.


Benieuwd naar zo'n kattencafé? Voorkom dan dat je voor een dichte deur staat. Kijk op de site van het desbetreffende kattencafé en vind het adres, openingstijden, eventuele kosten en of je van tevoren moet reserveren. Zo stonden wij voor het kattencafé Lady Dinah's Cat Emporium tijdens onze trip in Londen voor een dichte deur, omdat we niet hadden gereserveerd. Zie onze teleurgestelde blik hierboven. ;-)


PS. Wist je dat je zelfs katten in musea kan terugvinden? We waren met z'n drieën een dagje in Amsterdam waar we o.a. het Kattenkabinet bezochten. Hoewel de kunst niet zo indrukwekkend was, konden we des te meer genieten van de paar katten die we daar tegenkwamen!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page