top of page

Maak je eigen inloop kattenbak in kast

Bijgewerkt op: 28 feb. 2020

Een mooie kattenbak die niet opvalt en goed past binnen je interieur? Het is heel simpel. Kies een mooi kastje wat perfect past binnen je huis en maak daar een kattenluikje in. Vervolgens zet je hier je kattenbak in en klaar! Ik deel hier de inspiratie die ik vond en neem je stap voor stap mee in mijn inloop kattenbak project.Kattenbak inspiratie

Ik heb zelf twee Britse langharen en als het aan mij lag dan zou ik het liefst mijn hele huis willen omtoveren tot een walhalla voor onze katten. Echter woon ik samen en kon ik deze droom niet volledig delen met mijn vriend ;). Wel heb ik van alles kunnen doen, zoals onder andere een mooie kattenbak creëren. Laat ik eerst beginnen met de voorbeelden die mij aanspraken voor ik begon aan dit project. Ik hou zelf erg van een licht interieur met natuurlijke materialen, zoals hout in combinatie met planten.Kattenbak in een opbergtafel

De HOL opbergtafel van IKEA (€ 29.95 klein / € 49,95 groot) is een mooi kastje die je met kleine aanpassingen kan veranderen tot wc voor je kat of zelfs tot hok voor je konijn (zie rechtsonder het toffe hok van Glenn & Timmy). Enig nadeel aan de HOL kast is dat deze van bovenaf geopend wordt. Als je hier spullen opzet dan zul je deze steeds eraf moeten halen wanneer je de kattenbak verschoont. Ik zou dit oplossen met alleen een mooi wit schapenvachtje erop.

Kattenbak in kast met deurtjes

Dit voorbeeld hieronder sprak me ook enorm aan (niet alleen de kast, want hoe cute is deze kat!). Zelf heb ik ook gekozen voor een kastje met deurtjes, zodat je gerust spullen op de kast kwijt kan. Helaas kon ik de bron niet achterhalen aangezien de website niet meer lijkt te bestaan. Gelukkig zijn er de plaatjes nog!


Aandachtspunten bij het plaatsen van de kattenbak

Zelf zou ik ervoor kiezen om het kattenluikje uit het zicht te houden door deze aan een zijkant te plaatsen. Ook zou ik er rekening mee houden dat de standplaats van de kattenbak veilig voelt voor de kat. Ik zou deze bijvoorbeeld niet direct bij een deur plaatsen maar eerder in een hoek van de kamer waar minder actie is.


Wat betreft de geurtjes is het handig, indien dit mogelijk is, de kattenbak niet direct in een veelgebruikte kamer te plaatsen. Bij mij staat de inloop kattenbak in een kamer die vooral als kattenkamer of logeerkamer wordt gebruikt. Als er gasten over de vloer komen dan haal ik de kattenbak uit de kast en zet ik deze tijdelijk elders.


Van IVAR IKEA kast naar inloop kattenbak

De IVAR collectie van IKEA is mijn favoriet. Het is niet alleen van mooi licht grenen hout gemaakt, maar het is ook nog best betaalbaar (€ 79,95). Het voordeel van de IVAR kast is dat je nog een extra binnen plank hebt waar je allerlei kattenbenodigdheden kwijt kan zoals snoepjes, kattenpaspoort, medicatie en speeltjes.


De diepe IVAR kast (80X50X83 cm) werd dan ook mijn basis voor de kattenbak en eigenlijk het hele interieur van mijn kattenkamer. Je hebt namelijk verschillende varianten: een ladekast, een diepe kast en een ondiepe kast. Ik heb ze allemaal..

Inloop kattenbak voor één kat

Ik ging voor een aangepast ontwerp, maar je kunt het ook eenvoudig houden naar het voorbeeld van Susan hieronder. Wat neerkomt op een kattenluik aan de zijkant en een kattenbak in de kast zelf, geschikt voor één kat.

Susan: "Dit zijn twee diepe IVAR kasten naast elkaar. De linker is de kattenbak, de rechter gebruik ik om voer, snacks en andere kattenspulletjes in te bewaren. Bovenop is een ideale plek voor een mandje. Eerst stond er ook nog kattengras, maar dat heeft Zora allemaal opgegeten. Zo heb ik alles voor mijn kat bij elkaar!

inloop kattenbak

Als je maar één kat hebt, zoals ik, dan is het voldoende om er een gewone kattenbak in te zetten. Er is dan genoeg ruimte voor de kat om er gemakkelijk in en uit te stappen. Zo voorkom je gelijk veel uitloop van kattenbakvulling. Boven de kattenbak is nog ruimte voor een plankje (inbegrepen bij de kast) om bijvoorbeeld speeltjes en kammetjes te bewaren.


Met een set kleine muurstickers van de Xenos heb ik de achterwand nog wat gezelliger gemaakt. Dit is eigenlijk een simpele versie van de kattenbak van Christianne, maar net zo effectief!"

Inloop kattenbak voor twee katten

Nu heb ik twee makkelijke katten (zo bleek later) en ging ik voor één gezamenlijke kattenbak. Gevolg was dat ik geen standaard kattenbak kon gebruiken en op zoek moest gaan naar een grote plastic bak die zou volstaan. Bij Xenos vond ik een opbergbox van 35 liter welke ruim past in de diepe IVAR kast. Het leek mij leuk dat er een wandelplateau omheen werd gebouwd waar je de opbergbox zo in kon schuiven. Nu was de kattenbak onderdeel van een groter project, dus de paar plankjes die ik nodig had zijn uit een grote timmerpaneel gehaald samen met andere onderdelen.

Benodigdheden: - IVAR kast 80 X 50 X 83 cm - € 79,95 (IKEA) - Opbergbox 70 X 39 X 15,8 cm - € 9,99 (Xenos) - Grenen timmerpaneel 205 X 30 X 1,8 cm - €19,75 (HORNBACH) - Boormachine met houtboor en een smalle zaag /decoupeerzaag

- Meetlint

- Potlood en liniaal

- Schuurpapier / schuurmachine - Schroeven - Eventueel houtlijm - Eventueel zelfklevende plakfolie - Eventueel hardboardplaat 120 X 61X 0,3 cm - €1,19 / MDF plaat €2,89 (HORNBACH) (voor onder de IVAR kast als subtiele ophoging zodat de deuren genoeg afstand hebben van de grond om soepel open te kunnen)

Ontwerp Om een indruk te krijgen hoe het in elkaar zit en vooral ook wat je nodig hebt aan hout, zie je hieronder een ontwerp. Linksboven zie je de binnenzijde van de IVAR kast met daarin de opbergbox, de deuren van de kast zijn hier gesitueerd aan de onderkant en het kattenluikje rechtsboven bij de pijl. Rechtsboven zie je de loopplanken en linksonder de ondersteunende planken hiervan. Het totaalplaatje zie je rechtsonder. Gebruik ctrl tegelijk met + om de afbeelding uit te vergroten naar wens of download de afbeelding eerst.

Houten onderdelen verzamelen

Nu het duidelijk is wat er nodig is aan hout, volgt hieronder een instructie hoe dit allemaal gezaagd kan worden uit één timmerpaneel. Dikke tip: de Hornbach heeft een gratis zaagservice. Ik maak hier graag gebruik van, weet wel dat deze machine alleen rechte stukken kan zagen. Mocht je hetzelfde idee willen uitvoeren, dan kan je onderstaande zaag instructie meenemen naar de Hornbach (of zelf uitzagen!). Eventueel kan je een hardboardplaat erbij kopen van een paar euro voor onder je kast. Op die manier creëer je wat ruimte tussen de deuren en de vloer zodat je kastdeuren soepel open en dicht gaan. Deze kun je gelijk meenemen naar de zaagservice, alles direct klaar!

Zoals je ziet hou je nog best wat grenen planken over (de gele stukken met een kruis). Deze zou ik bewaren als je nog geen bestemming hebt. Of direct verwerken tot wandplankjes voor de kat. Je hebt nu in elk geval hout wat perfect matcht met je inloop kattenbak meubel.

Maak een kattenluik in je IVAR kast

Het is handig om eerst te bepalen waar je het kattenluikje wil hebben. Mijn kattenluik zit aan de linkerkant, zodat de katten vanuit een rustige plaats de kattenbak kunnen betreden. Het kattenluik was bij mij 18 X 25 cm ter hoogte van het loopplateau (18 cm ±). Houd er rekening mee dat je plankhoogte 16 cm is en dat de loopplank die daar bovenop komt ook 1,8 cm dik is. Het beste is dit even van tevoren op te meten om te bepalen op welke hoogte je luikje komt. Teken vervolgens een rechthoek en zaag het uit met een decoupeerzaag. Als je geen decoupeerzaag hebt dan kan je een gleuf boren met de boormachine (gaten naast elkaar), zodat je het met een smalle zaag kan afmaken.


Als je wel een decoupeerzaag hebt, dan kun je zelfs een luik maken in een leuke vorm. Dit is wat Elena gedaan heeft voor haar kattenbak kast.

Elena: “De opening van mijn kastje zou waarschijnlijk in het zicht komen te staan, dus wilde ik het luikje in een mooi motief gaan maken. Ik wist niet zeker of dit ging lukken, dus wilde ik niet meteen een dure kast kopen. Ik ben daarom naar de lokale kringloopwinkel gegaan en heb daar een kastje gekocht van €15,- wat niet zo erg zou zijn als het zou mislukken. Onze meubels zijn van diverse houtsoorten, dus dit kastje paste er prima bij. Ik heb het motief, een kat, eerst op papier getekend. Een tip, voor als je het mooi symmetrisch wil hebben: teken enkel de linker- of rechterhelft en vouw je papier dubbel. Knip het dan uit en dan heb je een mooie symmetrische kat. De staart kun je er daarna aan één zijde bij tekenen en plakken. Dit sjabloon heb ik op de kast geplakt en omgetrokken met een watervaste stift. Vervolgens heb ik dit met de decoupeerzaag uitgezaagd. Zorg ervoor dat je het juiste zaagblad gebruikt anders gaat het hout aan de rand snipperen (dit is bij mijn kastje iets aan de rechterzijde gebeurd, waar ik nog een verkeerd zaagblad in de zaag had zitten). De randen kun je naderhand met wat schuurpapier bijwerken.

En voilà!! Je hebt een schitterende entree voor je kattentoillet!"

Alles in elkaar zetten

Eenmaal alles uitgezaagd, begint het opbouwen. Zorg dat je eerst alles hebt glad geschuurd. Zet vervolgens de IVAR kast in elkaar. Ik maakte zelf de fout dat ik de deurtjes nog niet in elkaar had gezet toen ik de kattenbakonderdelen aan het installeren was. Je kan dan namelijk niet meer bij het onderste scharnier. Je kunt de plankonderdelen aan elkaar lijmen en naar wens met schroeven verstevigen. De plakfolie kan van pas komen om het loophout te beschermen (makkelijk schoon te maken) en de boel op te leuken. Ik vond de achterwand bijvoorbeeld niet zo mooi en heb behulp van plakfolie van Søstrene Grene dit mooier gemaakt.

De inloop kattenbak getest door de kat

En dan volgt de grote test, zijn de katten blij met hun nieuwe wc? Mijn katten konden niet wachten om hun ding te doen! Hiervoor hadden ze twee aparte kattenbakken die ze eigenlijk allebei gebruikte in plaats van dat ze hun eigen kattenbak claimde.


Het fijne aan deze inloop kattenbak is dat hij heel ruimtelijk is voor de kat en niet opvalt. We scheppen de kattenbak meestal 2-3 x per dag uit. Voor het verschonen of verplaatsen, kan je makkelijk de opbergbox eruit schuiven en meenemen. Onze prullenbak en grint hebben we in een IVAR IKEA kast ernaast. Zo staat alles mooi bij elkaar.


Kortom: onze katten willen niet meer terug en wij ook niet!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page