Fruit plukken bij Fruittuin van West
Bijgewerkt op: 22 dec. 2021
Tussen Amsterdam en Halfweg ligt de biologisch dynamische boomgaard Fruittuin van West verscholen. Een groen paradijsje met allerlei soorten fruit en verse eieren van rondscharrelende kippen. Naast de pluktuin is er ook een tuincafé met zelfgemaakt lekkers en een winkeltje met biologische en lokale producten.

Afhankelijk van het seizoen kun je er verschillende soorten fruit plukken, zoals blauwe bessen, frambozen, bramen en appels. Op de website onder 'Vandaag te oogsten' kun je zien wat er op het moment te plukken is. Je kunt er van juni tot en met oktober terecht. Het plukseizoen is zo lang mogelijk gemaakt, omdat er vroeg en laat bloeiende fruitsoorten zijn.

Hoe werkt het?
Je betaalt geen entree voor de tuin, alleen voor het fruit dat je plukt. Bij de ingang krijg je een mandje met kartonnen doosjes om het fruit in te doen. Er hangen vlaggetjes bij de rijen waar je fruit mag plukken. Na afloop wordt het fruit gewogen en reken je af. Destijds was alles 1 euro per 100 gram. Tussendoor wat fruit proeven mag natuurlijk, maar geef dat wel even aan bij het afrekenen. Daar betaal je ook voor, wel zo eerlijk.
Op de dag dat ik er was (halverwege juli) waren de frambozen, Japanse wijnbessen, roze bessen en zwarte bessen rijp. De struiken hangen echt vol met fruit, het is niet moeilijk om te plukken. Het terrein is best groot en het is erg leuk om overal even langs te lopen.
Het gebouw is ook bijzonder om te zien, omdat het zo duurzaam en circulair mogelijk is gemaakt. Het dak is bedekt met aarde, de muren afgewerkt met leem en al het gebruikte hout is tweedehands. Na het plukken kun je bij het tuincafé een zelfgemaakt taartje eten, maar ook lunchen of borrelen. En ik maakte thuis ook weer iets lekkers met het fruit, zie verderop het recept!
Hoe kom je er?
Vanaf treinstation Halfweg-Zwanenburg (10 minuten met de trein vanaf Amsterdam CS) loop je in ongeveer 30 minuten naar de fruittuin. Niet vervelend als het lekker weer is! Parkeren op het terrein is gratis.
De tuin, winkel en café zijn open van 10:00 tot 18:30. Op maandagen zijn ze gesloten. Bekijk de website voor nog veel meer informatie over hun werkwijze en alle mogelijkheden. Echt een aanrader om eens te bezoeken!


Recept voor simpele crumble met rood fruit
Met al dat geplukte fruit wilde ik natuurlijk wel wat lekkers maken. Ik besloot om het simpel te houden en maakte een er een crumble van. Zo komt het fruit goed tot zijn recht en ik ben echt dól op crumble. Naast de bessen gebruik ik ook perziken, zodat de crumble iets zoeter wordt. Zo hoef je niet zoveel suiker te gebruiken.
Je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen welk fruit je gebruikt, ook abrikozen, appels, kersen of aardbeien zullen heerlijk door de crumble zijn. Het kruimeldeeg heb ik gemaakt van havermout, amandelmeel, kokosrasp en grof gehakte noten. Een wat voedzamere versie van het gewone deeg met bloem, met een extra bite door de noten en kokos.

Ingrediënten voor de crumble:
500 tot 600 gram bessen (bijv. frambozen, rode bessen, zwarte bessen, japanse wijnbessen)
2 rijpe perziken
2 el ahornsiroop of honing
1 el arrowroot
50 gram amandelmeel
50 gram havermout
50 gram kokosrasp
50 gram gehakte noten
50 gram suiker
snuf zout
4 eetlepels zachte kokosolie of roomboter
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Snij het fruit als dat nodig is. Verdeel het fruit over de bodem van een ovenschaal en schenk er de siroop of honing over en bestrooi met de arrowroot. Schep even om.
Maak in een andere kom het crumbledeeg. Doe de havermout, amandelmeel, kokosrasp, noten, rietsuiker en snuf zout bij elkaar. Voeg daar vervolgens de kokosolie of boter aan toe en kneed met je handen tot een kruimelig deeg. Verdeel het kruimeldeeg over het fruit.
Bak in ongeveer 40 minuten gaar, totdat de crumble goudbruin is en het fruit bubbelt.
Extra lekker om te serveren met een flinke dot slagroom of ijs.
Eet smakelijk!
