top of page

Een lang weekend kamperen met vriendinnen in Ommen

Bijgewerkt op: 29 feb. 2020

Als kind bracht ik vele zomers kamperend door op camping de Roos, een natuurcamping in de omgeving van Ommen. We sliepen dan in een kleine Kip caravan genaamd 'het kuiken', inclusief geel interieur en servies. Elke keer mocht ik in de kampwinkel een boek uitkiezen en voor een patatje fietsten we naar de camping naast ons. Ik heb hier fijne herinneringen aan en sindsdien ben ik een paar keer terug geweest. Zo ook samen met Elena en Susan in 2018. Het was weliswaar geen luxe vakantie (lees: geen wifi, elektriciteit of vlees), maar wel erg leuk om te doen met vriendinnen! Een indruk met tips voor activiteiten vind je in dit artikel.

Voorbereidingen op een kampeerweekend

Voor ons lange weekendje weg (vrijdag t/m maandag) met z'n drietjes hadden we last-minute geboekt. We wilden namelijk niet kamperen met slecht weer. De vorige keer dat ik er kampeerde met Susan (in 2006) moesten we echt een keer water hozen om de tent enigszins leefbaar te houden. Uit medelijden kregen we van onze lieve buren een warmtelamp om de boel weer een beetje droog te krijgen.

We wilden nu niet het risico lopen en boekten zodra duidelijk was dat het weer zou meezitten, sterker nog een hittegolf (zwemmen!). We hadden nog een paar opties en kozen voor een plek die niet teveel buren of drukte (geen kinderspeeltuin) in de buurt had.


Kampeerbenodigdheden

Nu we geboekt hadden, zijn we meteen overgaan op de spullen te organiseren. We hadden uitgezocht dat we op de camping fietsen konden huren. Je kan in de omgeving van Ommen namelijk heel fijn fietsen en wandelen. Na wat brainstormen wat er nodig was hebben we afgesproken wie wat mee zou nemen. We hadden het voor onszelf opgedeeld in drie categorieën: kampeerspullen, eten en vermaak. We hadden ook een inklapbare krat en stevige shopper mee om deel van de spullen in op te bergen. Buiten onze eigen kleding en toiletspullen zie je hieronder wat wij mee namen.


Dag 1: dag van aankomst

Het was bloedheet toen we aankwamen met onze overvolle auto. Gelukkig was onze eerste plek waar we een nacht zouden verblijven direct naast de Vecht. We hebben dan ook meteen na het tent opzetten een duik genomen! Ook was het super fijn dat ik van tevoren een hele pan met zomerse risotto had gemaakt om mee te nemen. Susan had daarvoor een 1-pits kookbrander mee, ideaal! We waren namelijk niet van plan om echt moeilijke gerechten te maken voor die paar dagen. Denk aan pannenkoeken, hamburgers of een eitje bakken. Na het eten zijn we nog klein stukje wezen wandelen (de camping is best groot!) en zijn we gaan douchen en afwassen. Meteen de eerste nacht was ik overigens ook verdwaald toen ik in de vroege uurtjes naar de wc moest. De wc vinden was niet zo'n probleem, maar waar ik vandaan kwam.. Alles leek op elkaar en ik was nog niet echt wakker. Wat ben je dan blij als je je eigen tent weer ziet staan, haha.


Hieronder een sfeerimpressie van de eerste dag.


Dag 2: tent verhuizen en naar Festival der Zoete Verleidingen

Nadeel van laat boeken is dat je natuurlijk niet alles meer te kiezen hebt. We hadden daarom in onze korte periode een wisseling van plek. Achteraf met de hittegolf was dit heerlijk want we gingen van een zonnige plek naar een schaduwrijke plek onder de bomen. We hadden geen zin om de tent weer af te breken en weer op te zetten. Dus besloten we hem in zijn geheel naar de andere kant te tillen. Werkte prima, haha!

Zodra alles daar gedropt was, stapten we de auto in naar het Festival der Zoete Verleidingen in de buurt. Onze zoete trek werd hier bevredigd en we kochten direct wat meel voor de pannenkoeken die we nog wilden maken. Je kon ook deelnemen aan workshops, bakdemonstraties bekijken van oud Heel Holland Bakt kandidaten en er was een taartenbakwedstrijd. Wij kozen voor een workshop handlettering (zie onze mooie teksten hieronder).

In de avond reden we op de terugweg langs de supermarkt en maakte we die avond een broodje hamburger. We zaten nu op ons nieuwe plekje met onze tent midden in een bos. Dit was nog best creepy als je in het donker naar de wc moet, kan ik je zeggen. Alles ritselt en de simpele route lijkt dan even niet meer zo eenvoudig. Dat hele naar de wc gaan was dus wel een avontuur op zichzelf..

Dag 3: pannenkoeken bakken, wandelen, relaxen en uiteten

We begonnen de dag goed. Ik had al vroeg gedoucht en ging wat kwark en melk voor ons halen bij het biologische kampwinkeltje. We haalden hier ook vaak wat vers afgebakken brood 's ochtends. Verder hadden ze ook wat speelgoed en snoep te koop, en met 's avonds zelfgemaakte pizza's. Het winkeltje had beperkte openingstijden, dus daar moest je wel rekening mee houden. Terwijl Elena en Susan gingen douchen ben ik vervolgens begonnen aan het pannenkoeken bakken.

We hebben daarna wat lekkers ingepakt en zijn gaan wandelen in het nabij gelegen bos. Toen we moe waren van het lopen besloten we te picknicken. Met de nieuwe energie zijn we terug naar de camping gegaan om daar verder te relaxen.


Wat we altijd graag doen is gezamenlijk een boek lezen. Nouja, altijd.. sinds dat het zo goed beviel tijdens onze roadtrip naar Frankrijk. Ook toen hadden we een spannend boek waardoor de rijtijd voorbij vloog. Het liefst eentje met verschillende personages zodat je deze kan verdelen. We houden altijd wel van spannende boeken en deze vakantie hebben we het boek Mea Culpa van Claire Mackintosh gelezen.


De vorige keer kregen we het boek net niet op tijd uit. Toen hadden we het boek aan Susan meegegeven, zodat zij ons voiceclips kon sturen met bijna elke avond een nieuw hoofdstuk. Zo fijn! Voor dit boek deed ik de laatste hoofdstukken. Het leuke vind ik naast voorlezen en voorgelezen te worden, dat je heerlijk kan kletsen over mogelijke theorieën over wie de dader is. Daarnaast waren we net gestart met een nieuwe hobby, borduren, wat goed te combineren was met het boek lezen. 's Avonds gingen we uiteten in Ommen, waar we gelukkig onze telefoons konden opladen (powerbanks waren inmiddels leeg!).

Dag 4: tent afbreken en zwemmen

Toen was het tijd om de tent af te breken. We verzamelden alle spullen in de auto, checkte uit en zette de auto op de parkeerplek. Ons plan voor die dag was om vooral lekker rustig aan te doen. Het was nog steeds heet weer, dus we hebben vooral voorgelezen met een borduurwerk erbij en tussendoor gezwommen. We waren trouwens superblij met onze opblaaskrokodil die we in de kampwinkel hadden gekocht. De strijd in het water was al gauw begonnen over wie de krokodil voor zich kon winnen.


In de avond reden we weer naar huis, met een tussenstop bij de McDonald's. Het was een hele geslaagde kampeervakantie in eigen land!

Overige tips

Voor het kamperen waren we in totaal 92 euro kwijt voor 3 nachten. Dit is op een mooie natuurplek zonder elektriciteit, met een 3-persoons tent. Dus ongeveer 30 euro per persoon. We hebben een leuke tijd gehad en het voelde echt even als vakantie. We zijn niet meer toegekomen aan het fietsen naar bestemmingen in de buurt of de vele spelletjes, het was dan ook aardig warm tijdens onze periode. We keken echt van moment tot moment waar we zin in hadden. Verder is alles rustiger, omdat je voor de normaalste zaken als naar de wc gaan, douchen, koken en afwassen ineens meer tijd nodig hebt. Het leukste vond ik zelf toch wel het kletsen en relaxen met een kleedje aan de Vecht. We hadden hapjes, borduurwerk en het leesboek mee en als het we het te warm kregen, wisselden we het af met zwemmen.

* De camping uit dit artikel (camping de Roos) heeft sinds 2019 een nieuwe eigenaar. Dit betekent veranderingen (en waarschijnlijk ook in prijs). Een artikel hierover is te vinden in de Volkskrant. Ik ben zelf wel benieuwd naar hoe het er straks uit gaat zien.


Heb jij nog een tip voor een leuke camping of een spannend boek?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page