top of page

DIY: versier je omgeving met vogelvoer

Bijgewerkt op: 22 dec. 2021

Deze DIY is zowel leuk om te doen als voor de vogels. Vooral in de winter is het voor vogels moeilijk om aan voedsel te komen (ben beetje laat). Waar zomers de struiken en bomen vol lekkers hangen, is het 's winters vrij kaal. Om een handje te helpen kan je daarom vogelvoer kopen of zelf leuke hapjes maken. Eigenlijk is dit het hele jaar door leuk om te doen. De meeste hebben vroeger vast weleens als kind een pindaslinger geregen, eigenlijk zouden we daar een jaarlijkse traditie van moeten maken. Nieuwe tradities starten is trouwens heel hygge heb ik ooit geleerd van een gelukswetenschapper.Inspiratie om zelf vogelvoer te maken

Ik kijk altijd even op Pinterest om nieuwe ideeën op te doen. Deze onderstaande voorbeelden spraken me aan. Ik heb nu geen krans gemaakt, maar die vind ik ook erg leuk! Ik heb wel een tulband liggen, dus wie weet volgende keer weer..DIY 1: pindaslinger rijgen

Benodigdheden:

 • Grote zak vol met pelpinda’s

 • Stevig draad om mee te rijgen

 • Naald

 • Spijker

 • Blokje hout of iets dergelijks

 • Schaar

Eventueel kun je ook nog andere eetbare dingen ertussen rijgen zoals rozijnen, appelschijven, gedroogde cranberry's, abrikozen, pruimen of vijgen. Er zijn allerlei variaties mogelijk.

Zelf had ik ergens gelezen dat je met naald en draad al klaar was. Uit eigen ervaring kan ik je dit afraden: de naald wil er slecht doorheen. Daarom druk ik er eerst een spijker door. Gaandeweg kreeg ik er handigheid in. Hieronder zie je dat ik de spijker nog omdraai om hem door de pindadop heen te spiesen.

Later draaide ik de pindadop niet meer, maar trok ik deze gewoon omhoog. Ook liet ik de hamer achterwege. Zo kan je een aantal voorbereiden en daarna aan elkaar rijgen.

Het viel me zelf wel tikje tegen dat het best wat tijd kost, daarom heb ik het opgesplitst in meerdere momenten. Als je 1 slinger wil maken gaat het nog redelijk snel. Ik denk dat je ongeveer een half uurtje bezig bent. Gezien ik een aantal lange slingers wilde maken die buitenom van raam naar raam (3 meter) kan worden gehangen, was ik nog wel eventjes bezig..


We hebben een lelijk rode ijzeren frame bij ons raam aan de buitenkant. Om deze op te leuken, heb ik hier een plantenbak, een bijenhotel, een vogelvetbol en dus de pindadopslinger opgehangen. Het ziet er vanuit buiten waarschijnlijk leuker uit dan zo van bovenaf.


DIY 2: vogelvoerslinger maken

Deze slinger is vooral erg decoratief met de gedroogde sinaasappelschijfjes en de wijnrode cranberry's. Deze slinger is nog makkelijker dan de pindaslinger omdat je makkelijk met de naald door deze ingrediënten kan en de slinger gauw gevuld is.

Benodigdheden:

 • Draad, zoals bindtouw

 • Verse cranberry's

 • Sinaasappels

 • Naald

 • Eventueel: mais

Snijd de sinaasappel in fijne schijfjes (kontje weggooien). Leg ze op met bakpapier eronder op de bakplaat/rooster en dep ze vervolgens goed af aan beide zijden. Doe ze vervolgens in de oven op ongeveer 50-100 graden voor 3 uur. Hiermee versnel je het droogproces en zijn ze straks licht plakkerig. Pak je cranberry's erbij en rijg de boel tot een mooie slinger. Ik heb zelf dit aangehouden: 6 cranberry's aan uiteinde en dan steeds een sinaasappelschijf afgewisseld met 3 cranberry's. Ik laat wat ruimte tussen de schijf en de cranberry. Voor de variatie kan je ook nog wat mais in een bakpan met deksel laten poffen tot popcorn en hier een slinger van maken gecombineerd met de cranberry's.DIY 3: vogelvetbol maken

Voor dit projectje heb ik een zak perssinaasappelen gekocht. De halve schillen zijn gebruikt als kuipje voor de vetbollen. Als je niet alle sinaasappels gebruikt kan je daarvan de schil raspen alvorens te persen. Dit kun je conserveren met wat suiker en gebruiken bij baksels. Lekker bij een cake of door de cranberry compote.

Benodigdheden:

 • Vast frituurvet

 • Vogelvoer + evt. rood diepvries fruit

 • Sinaasappels

 • Naald en draad

 • Schaar

 • Pannetje

Ik was eerst nog op zoek gegaan naar vast kokosvet, maar toen ik erachter kwam hoe duur dat was, nouja toen was ik snel genezen haha. Zelf heb ik geen frituur en wist ik niet eens dat er iets bestond als vast frituurvet. Hoe ideaal! Ik had bij de AH het huismerk gekocht en dan heb je een doos met 4 mooie blokken. Super handig en makkelijke te bewaren voor een volgende keer! Ik gebruikte 1 blokje voor 1 pannetje. Heb uiteindelijk van 1 hele zak pers sinaasappelen 2 steelpannetjes vol gemaakt.

Als draad heb ik expres geen gladde of dikke soort gebruikt, zodat de knoopjes goed bleven zitten. Overigens was dit het meeste werk in dit project. Ik wilde namelijk wel 3 koordjes hebben, zodat de vogel er stabiel op kan zitten.


Versier je huis en achtertuin/balkon

In onze gemeenschappelijke achtertuin hebben we een grote appelboom staan. Nu helaas nog erg kaal, daarom vond ik het perfect om deze te versieren met de vetbollen. Ik zie er ook af een toe een vogeltje, dus hopelijk kunnen dit waarderen. Update: ik heb zojuist een smikkelend koolmeesje gespot. Ze lijken niet op de vetbol zelf te durven zitten. Wellicht is het slim om het te hangen bij een nabij gelegen tak van waaruit ze erbij kunnen. Verder heb rondom het huis bij de ramen een ijzeren frame waaraan ik ook een paar heb gehangen.


Maak een wandeling en versier je buurt

Samen met een vriendin ben ik door de stad gaan wandelen op zoek naar mooie plekjes voor wat extra vogelvoer. Onderweg kwamen we langs een groep stadsduiven, die helaas ook onder de corona omstandigheden minder eten op straat vinden. Perfect testpanel voor ons of ze het voer ook lekker vinden. Dit bracht wel wat macho gedrag teweeg, maar het is allemaal op gegaan! Vol goede moed hebben we het her en der in de stad opgehangen. Nu hopen dat de andere vogels dit ook weten te vinden!

PS. Ik heb ook een kerstvogelvoerkrans gemaakt. Helaas viel het o zo mooie kransje snel uit elkaar (in stukjes is hij gelukkig ook nog erg lekker voor de vogels). Ook daarom is en sinaasappelkuipje best ideaal en ook nog eens goed afbreekbaar.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page